O MUZEJU

Zavičajni muzej Ogulin otvoren je u Frankopanskom kaštelu u srpnju 1967. godine, u nekoliko obnovljenih prostorija kaštela koje su se za muzejske potrebe pripremale od 1960. do 1967. godine.

Muzej je osnovan pri Općinskom odboru SUBNOR-a, a otvoren je s muzejskom postavom zbirke radničkog pokreta i NOB-a. Od 1974. do 1978. godine djelovao je samostalno, a od 01. siječnja 1979. postaje dio Radničkog sveučilišta Ogulin, odnosno današnjeg Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, iz kojeg je izdvojen 01. travnja 2018. godine.

Zavičajni muzej Ogulin utemeljen je sa zadaćom da prikuplja, obrađuje, prezentira i publicira povijesnu, kulturnu i umjetničku građu i dokumente sa područja grada Ogulina i njegove okolice, i jedina je institucija koja kroz muzejsku djelatnost radi na očuvanju vrijedne kulturno-povijesne i prirodne baštine na širem području, s obzirom da je to jedini muzej na relaciji Rijeka – Karlovac.

Temeljne zadaće Zavičajnog muzeja Ogulin su prikupljanje, prezentiranje i publiciranje povijesne, kulturne i umjetničke građe te dokumenata s područja grada Ogulina i okolice. Tim se zadaćama primarno bave kustos Muzeja, muzejski tehničar i dokumentarist.

Danas se u Muzeju može razgledati stalni muzejski postav kojeg čine: Zbirka kamenih spomenika, Zbirka Domovinskog rata i Spomen soba poginulim, umrlim i nestalim braniteljima, Etnografska zbirka, Spomen soba Ivane Brlić Mažuranić, Alpinistička zbirka, Arheološka zbirka, Ćelija br. 6 i Umjetnička zbirka. Također, Muzej čuva predmete vezane uz stare obrte i zanate, brojne tehničke predmete, staro oružje, stare fotografije te Zbirku razglednica i čestitki.

Muzej je tijekom čitave godine otvoren za posjetitelje, koji uz stručno vodstvo kustosa i muzejskog tehničara mogu upoznati raznoliko kulturno bogatstvo ogulinskog kraja, od prapovijesti, preko srednjeg vijeka, pa sve do suvremenog doba.