EDUKACIJE

Muzeji su javne ustanove koje čuvaju vrijedna blaga, predmete, dokumente i znanja pomoću kojih pružaju iskustva koja nadilaze svakodnevicu. Ovisno o vrsti i tematici građe koju čuvaju, u njima je moguće vidjeti žive slike povijesti, stare načine života, autentične predmete, interdisciplinarne priče te brojne druge zanimljivosti koje posjetitelj može opipati, čuti, osjetiti i razumjeti u ambijentalnom okruženju muzejskog prostora.

Muzeji su kroz vrijeme razvijali svoju funkciju i nadograđivali načine na koje educiraju posjetitelja i prenose znanja te time opravdavaju svoju ulogu u društvu.

Zavičajni muzej Ogulin muzejsku edukaciju primarno provodi kroz stručna muzejska vodstva stalnim postavom Muzeja. Njih provode stručni muzejski djelatnici koji vodstvo prilagođavaju posjetiteljima uzimajući u obzir njihovu dob, brojnost i posebne interese.

Osim stručnog vodstva, Zavičajni muzej Ogulin od 2007. godine pruža i mogućnost kostimiranog vodstva Spomen sobom Ivane Brlić Mažuranić. Naime, po uzoru na jednu od fotografija Ivane Brlić Mažuranić napravljena je rekonstrukcija dugačke haljine i šešira, koje odjeva honorarno zaposlena imitatorica Ivane Brlić Mažuranić i dočekuje posjetitelje u njoj posvećenom prostoru. Kostimirana vodičkinja se predstavlja kao Ivana Brlić Mažuranić te u prvome licu priča o „svome“ odrastanju, obitelji i stvaralačkom radu, komunicirajući pritom s posjetiteljima. Ovaj program u okviru razgledavanja Muzeja namijenjen je prvenstveno školskim grupama nižeg uzrasta, odnosno djeci do 11 godina starosti (4. razred osnovne škole) i od posebnog je edukativnog značaja zbog korelacije sa lektirama koje djeca toga uzrasta čitaju na nastavi i kod kuće, a među kojima su i djela Ivane Brlić Mažuranić.

Zbog nedostatka adekvatnog prostora, Muzej trenutačno ne provodi nikakve složenije edukativne programe, no u ljetnim mjesecima 2018. provedene su 2 radionice učenja glagoljice – za djecu i odrasle. U daljnjem radu cilj nam je stvoriti odgovarajuće uvjete za provedbu edukativnih aktivnosti s ciljem prezentacije kulture, baštine i povijesti ogulinskog kraja.