Jučer, 5. svibnja 2023. godine u Zavičajnom muzeju Ogulin kroz nekoliko je programa obilježena druga po redu “Noć tvrđava”, međunarodna manifestacija koja za cilj ima promidžbu utvrđenih lokaliteta u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Program ja započeo “Muzejskom glagoljarnicom”, radionicom učenja glagoljice koju je održao Tomislav Beronić odjeven u srednjovjekovnog pisara.

Radionici su prisustvovali učenici produženog boravka Prve osnovne škole Ogulin i Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić sa svojim učiteljicama Julijanom Blažinom i Ivanom Kirasić Munjas. Djeca su s velikom radošću i angažirano sudjelovala u radionici te su pokazala zavidnu vještinu pisanja glagoljičnih slova.

U poslijepodnevnom programu pisar Tomislav Beronić predstavio je svoju drugu knjigu o Frankopanima, naziva “Stella aurea” koja sadrži 33 priče o članovima loze Frankopan, čija se radnja odvija na 32 frankopanska lokaliteta diljem Hrvatske. Knjigu je moguće kupiti u našoj muzejskoj suvenirnici.

Zahvaljujemo obitelji Preksavec, Mariji i Željku koji su za ovu prigodu ispekli i donijeli frankopanski kruh, kojeg su svi prisutni kušali i oduševili se njegovim okusim, ali i mirisom.

Zahvaljujemo i učenicima produženog boravka te njihovim učiteljicama, kao i Biserki i Tomislavu Beroniću na zanimljivom, poučnom i ugodnom druženju.