EDUKACIJE

Muzeji su javne ustanove koje čuvaju vrijedna blaga, predmete, dokumente i znanja pomoću kojih pružaju iskustva koja nadilaze svakodnevicu. Ovisno o vrsti i tematici građe koju čuvaju, u njima je moguće vidjeti žive slike povijesti, stare načine života, autentične predmete, interdisciplinarne priče te brojne druge zanimljivosti koje posjetitelj može opipati, čuti, osjetiti i razumjeti u ambijentalnom okruženju muzejskog prostora.

Muzeji su kroz vrijeme razvijali svoju funkciju i nadograđivali načine na koje educiraju posjetitelja i prenose znanja te time opravdavaju svoju ulogu u društvu.

Zavičajni muzej Ogulin muzejsku edukaciju primarno provodi kroz stručna muzejska vodstva stalnim postavom Muzeja. Njih provode stručni muzejski djelatnici koji vodstvo prilagođavaju posjetiteljima uzimajući u obzir njihovu dob, brojnost i posebne interese.

Osim stručnog vodstva, Zavičajni muzej Ogulin je od 2007. do 2020. godine pružao kostimirano vodstvo Spomen sobom Ivane Brlić Mažuranić. Kostimirana vodičkinja se predstavljala kao Ivana Brlić Mažuranić te u prvome licu pričala o „svome“ odrastanju, obitelji i stvaralačkom radu, komunicirajući pritom s posjetiteljima. Uslijed COVID-19 krize i ograničenja koja su tada nastupila, kostimirano vodstvo više nije bilo moguće provoditi te je za sada još uvijek obustavljeno.

Od ostalih edukativnih aktivnosti, Muzej provodi povremene edukativne programe i aktivnosti s ciljem prezentacije kulture, baštine i povijesti ogulinskog kraja, posebice na određene datume kao što je Noć muzeja, Noć tvrđava, Međunarodni dan muzeja i sl.