Diljem Hrvatske se obilježava povijesna pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, kada je vojno-redarstvenom operacijom „Oluja” oslobođen najveći dio dotad okupiranog područja.
Veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske je pružila i 143. domobranska pukovnija iz Ogulina koja je branila liniju bojišnice od sela Kamenice do Jezerana u dužini od 40 kilometara.

Prvog dana operacije 4. kolovoza, 143. domobranska pukovnija je, unatoč jakom otporu i brojnim minskim poljima, uspjela probiti neprijateljsku liniju i zauzeti ključne pozicije koje su omogućile dalji prodor.

Drugog dana operacije 143. domobranska pukovnija je zauzela brdo Hum što joj je omogućilo nastavak napada prema Plaškom i Plavčoj Dragi. Pukovnija je tijekom noći potisnula srpske snage prema Vrelu Mrežnice, stavila pod nadzor prometnicu Plavča Draga – Tobolić, ovladala područjem Plaščanske doline, oslobodila Plaški i nastavila napad prema Vrelu Mrežnice.

Ujutro 6. kolovoza, nakon prestrojavanja snaga, 143. domobranska pukovnija izvela je napad pravcem Vrelo Mrežnice – Slunj. Pukovnija se u Bročancu spojila sa snagama 1. gardijske brigade, a poslijepodne je u suradnji s dijelovima te brigade i 14. domobranske pukovnije ušla u Slunj. U nastavku oslobodilačke operacije dio 143. domobranske pukovnije angažiran je na osiguranju vojnog poligona u Slunju, a dio sudjeluje u pravcu prodora prema Vojniću gdje zajedno s 1. gardijskom brigadom sudjeluju u oslobađaju tog dijela Hrvatske.

Okončanjem glavnih borbenih djelovanja postrojbe 143. domobranske pukovnije sudjeluju na pretresu oslobođenog područja oko  Vrginmosta. Svojim doprinosom u obrani Hrvatske i oslobodilačkoj operaciji „Oluja” 143. domobranska pukovnija ubraja se najuspješnije domobranske pukovnije Hrvatske vojske.

Ovom prigodom u našoj rubrici donosimo karte s pravcima prodora 143. domobranske pukovnije za vrijeme operacije „Oluja” koja je dio naše Zbirke Domovinskog rata.