O MUZEJU

Zavičajni muzej Ogulin otvoren je u Frankopanskom kaštelu u srpnju 1967. godine, u nekoliko obnovljenih prostorija kaštela koje su se za muzejske potrebe pripremale od 1960. do 1967. godine.

Muzej je osnovan pri Općinskom odboru SUBNOR-a, a otvoren je s muzejskom postavom zbirke radničkog pokreta i NOB-a. Od 1974. do 1978. godine djelovao je samostalno, a od 01. siječnja 1979. postaje dio Radničkog sveučilišta Ogulin, odnosno današnjeg Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, iz kojeg je izdvojen 01. travnja 2018. godine.

Temeljne zadaće Zavičajnog muzeja Ogulin su prikupljanje, prezentiranje i publiciranje povijesne, kulturne i umjetničke građe te dokumenata s područja grada Ogulina i okolice.

Muzej je smješten u glavnoj zgradi Frankopanskog kaštela (Starog grada Ogulina) kojeg je, nad samom liticom kanjona rijeke Dobre, oko 1500. godine dao sagraditi feudalni gospodar knez Bernardin Frankopan. Podigao ga je u nesigurnom i opasnom vremenu kao jedno u nizu utvrđenja za obranu od turskih osvajanja, nakon što su Osmanlije katastrofalno razorile moćni frankopanski utvrđeni grad Modruš. Istodobno s Frankopanskim kaštelom sagrađena je i dvorska kapelica sv. Bernardina

Danas se u Muzeju može razgledati stalni muzejski postav koji čuva uspomene na povijesna događanja, značajne osobe i događaje te kulturne i prirodne  vrijednosti ogulinskog kraja prikazane kroz: Zbirku kamenih spomenika, Zbirku Domovinskog rata i Spomen sobu poginulim, umrlim i nestalim braniteljima, Etnografsku zbirku, Građansku zbirku, Spomen sobu Ivane Brlić Mažuranić, Alpinističku zbirku, Arheološku zbirku, Ćeliju br. 6 i Umjetničku zbirku. Također, Muzej čuva predmete vezane uz stare obrte i zanate, brojne tehničke predmete, stare fotografije te Zbirku razglednica i čestitki.

Muzej je tijekom čitave godine otvoren za posjetitelje, koji uz stručno vodstvo muzejskih djelatnika mogu upoznati raznoliko bogatstvo ogulinskog kraja, od prapovijesti, preko srednjeg vijeka, pa sve do suvremenog doba.