Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja, Zavičajni muzej Ogulin pokrenuo je projekt naziva „Muzej na raskrižju – pogled u prošlost Ogulina“. Ideja projekta je na gradskim ulicama, a pomoću QR kodova, oživjeti stare razglednice i fotografije iz muzejskog fundusa koje prikazuju ulice Ogulina otprije stotinjak godina.

Skeniranjem kodova utisnutih na pločniku na odabranim lokacijama u središtu grada, korisnici će na jednostavan način moći vidjeti kako je lokacija (ulica/trg/zgrada) na kojoj se upravo nalazi izgledala u prošlosti.

Datacije fotografija temeljene su na datumima i godinama navedenim na razglednicama ili poštanskim žigovima, iako je u prošlosti nerijetko bio slučaj da je isti motiv bio otisnut više puta u razmaku od nekoliko godina, pa čak i desetljeća, stoga su mnogi prikazi i fotografije često stariji od evidentiranih datuma.

Projekt je zamišljen kao iskorak u prezentaciji muzejskih sadržaja i povijesti grada Ogulina jer omogućuje besplatan i svima dostupan pogled u prošlost, a njegova trajnost i održivost ogleda se u činjenici da će se naknadno moći dodavati i drugi kodovi na novim lokacijama.

Sve što vam je potrebno jest na mobilnom uređaju imati instaliranu neku od brojnih besplatnih aplikacija za očitavanje QR kodova. Snimili smo i kratki promo video o projektu, a u pripremi su i prijevodi popratnih tekstova na engleski jezik.

Lokacije snimanja: Park kralja Tomislava i Zavičajni muzej Ogulin

Glumci: Inka Salopek i Filip Kučinić

Video produkcija: 282

Uživajte!