Prepoznatljiv objekt tlocrta u obliku slova “L” pokraj Frankopanskog kaštela izvorno je građen u vojne svrhe, za smještaj krajiških ureda. Oblikovan je u duhu kasnog baroka. 1870. godine prodan je ogulinskom trgovcu Muceku koji mu je dao hotelsko-ugostiteljsku namjenu, zadržanu sve do danas, dok mu se naziv mijenjao iz “Kapela” (u sjećanju starijim generacijama) u “Frankopan” koji nosi i danas.

Unutar zgrade Hotela početkom 20. stoljeća djelovali su kino i gradska čitaonica, a temeljito je obnovljen 2007. godine kada je u njemu otvoren postojeći Heritage hotel Frankopan.

Hotel se nalazi na početku današnje Ulice Ivana Gorana Kovačića koja je u prošlosti nosila naziv Mucekova ulica i bila je poznata po brojnim obrtničkim radnjama.

Na uglu Trga i današnjeg Hotela Frankopan nalazila se stara ogulinska lipa čiji je obujam iznosio preko 5 metara. Za to se stablo govorilo da je staro koliko i ogulinska utvrda. U doba Vojne krajine pod lipom su čitane vojne zapovijedi vojnicima Ogulinske pukovnije, ali i razmjenjivane lokalne novosti.

Skip to content