Frankopanski kaštel, odnosno Stari grad Ogulin, nastao je oko 1500. godine nad liticom kanjona rijeke Dobre. Dao ga je sagraditi Bernardin Frankopan, jedan od najmoćnijih velikaša svog doba u Hrvatskoj, kao jedno u nizu utvrđenja za obranu od Turaka. Nakon gradnje, zbog čestih Osmanlijskih provala, iz obližnjih se mjesta doselilo nekoliko obitelji koje su tik uz utvrdu sagradile drvene kućice. Tako je već u prvoj polovici 16. stoljeća nastalo ogulinsko trgovište.

Sredinom 16. stoljeća kaštel zaposjeda kraljevska krajiška posada, te je sve do razvojačenja Vojne krajine u drugoj polovici 19. stoljeća bio u rukama vojske. Izgubivši fortifikacijsku ulogu 1865. pretvoren je u zatvor Sudbenog Stola.

Od 1967. godine u kaštelu je smješten Zavičajni muzej Ogulin, a Stari grad Ogulin upisan je na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Današnji Trg hrvatskih rodoljuba ispred Starog grada Ogulina u prošlosti je služio za trgovanje pa je nazvan „Žitnim trgom“.

Na najranijim sačuvanim krajiškim planovima u 17. stoljeću, prostor današnjeg trga je mjesto na kojem se od gradskih vrata odvajaju dvije najvažnije ogulinske prometnice. Već od 17. stoljeća srijeda se spominje kao sajmeni dan što je ostala do danas. Tržnica je sve do preseljenja u Kovačićevu ulicu bila na trgu. Nakon toga plohu trga zauzima Autobusni kolodvor koji je tu bio smješten gotovo do 2000. godine.

Skip to content