U razdoblju od 6. rujna do 24. listopada 2024. godine, Zavičajni muzej Ogulin ugostit će izložbu „Upoznajmo Frankopane“ koju zajednički predstavljaju Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba ujedinjuje kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu Primorsko-goranske županije, vezanu uz povijesnu ostavštinu velikaške obitelji Frankopan.

Od 1118. do 1671. godine hrvatska povijest nezamisliva je bez Frankopana. Bili su kneževi, banovi, potkraljevi i ratnici, podupiratelji umjetnosti i pjesnici, a na kraju i politički prevratnici u potrazi za boljim svijetom. Iza njih su ostajali zakonici, statuti i druge važne isprave, zabilježene na hrvatskome jeziku glagoljičkim pismom, te utvrde koje i danas čuvaju uspomene na burnu hrvatsku povijest. U njihovoj lozi bilježi se niz od 114 Frankopana u 17 naraštaja. Izložba prikazuje samo djelić njihove priče.

U sklopu ugošćivanja projekta „Upoznajmo Frankopane“, a ususret proslavi Dana Grada Ogulina, u petak 6. rujna u Srebrnoj dvorani POU Ogulin, s početkom u 20.00 sati održat će se monodrama „Ana Katarina“, nastala u čast obilježavanja 350. godišnjice smrti Ane Katarine Frankopan Zrinski.

Lik ove hrabre, samozatajne, ali nadasve snažne žene predstavlja Ana Vilenica, poznata hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica, donoseći priču o teškoj životnoj sudbini  grofice Ane Katarine, ali i neke zanimljive detalje o lozi Frankopana i Zrinskih.

Izložba „Upoznajmo Frankopane“ za javnost će biti otvorena od 7. rujna u radnom vremenu Zavičajnog muzeja Ogulin uz besplatan ulaz, a predstava „Ana Katarina“ neka bude uvod u vaše upoznavanje s Frankopanima.