U ogulinskom kraju kupus se uzgaja već stoljećima. Visoka kvaliteta tog izvorno zaštićenog proizvoda temelji se na lokalnoj klimi, tlu i nadmorskoj visini. Ogulinski kupus je važna kulturna značajka i prepoznatljiv tradicijski element ogulinskog kraja te našeg lokalnog identiteta. Za valorizaciju i zaštitu ogulinskog kupusa veliki značaj ima Udruga proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa.

Na stranicama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske objavljena je Specifikacija „Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje” koju je izradila Udruga proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa. U Specifikaciji su navedene karakteristike ogulinskog kupusa vezane za njegovu vrijednost i zaštitu.

Ovom prigodom u našoj rubrici donosimo članak iz Večernjeg lista od 16. rujna 1982. godine o ogulinskom kupusu. Autor članka je Nebojša Magdić.

Više o proizvodnji Ogulinskog kiselog kupusa  možete pročitati u članku Željka Kosanovića „Ogulinski kupus kroz povijest” objavljenom u Modruškom zborniku 2008. godine.

Link na članak: https://hrcak.srce.hr/file/117476

Specifikacija „Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje”:

https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti/hrana/zoi-zozp-zts/dokumenti-zoi-zozp-zts//Ogulinski%20kiseli%20kupus%20Specifikacije%20%C4%8Distopis%201672021.pdf