Na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza u rubrici „Važniji datumi iz planinarske prošlosti” navodi se da je 28. rujna 1991. godine osnovana Planinarska satnija Velebit. U sastavu satnije bili su dragovoljci i domoljubi s bogatim planinarskim, speleološkim, alpinističkim i iskustvom gorskog spašavanja koji su svoje znanje nesebično dali u obranu domovine. Satnija je djelovala  kao posebna postrojba pod izravnim zapovjedništvom glavnog stožera Hrvatske vojske.

Planinskom satnijom Velebit zapovijedao je Jerko Kirigin, alpinist i gorski spašavatelj s bogatim planinarskim iskustvom. Pored vojnog djelovanja na Velebitu instruktori planinarskih specijalnosti iz satnije vršili su planinarsko-alpinističku obuku iz visokogorstva, alpinizma, speleologije, gorskog spašavanja i djelovanja u planinama u svim vremenskim uvjetima za pripadnike specijalne policije, postrojbi za specijalne namjene i gardijskih brigada Hrvatske vojske.

Važno je napomenuti da su pored najuspješnijih hrvatskih alpinista, čiji su alpinistički podvizi predočeni u alpinističkoj zbirci našeg muzeja, članovi postrojbe su bili Ogulinci Dragan Špehar-Špeco i Ivan Host, koji je bio dozapovjednik Planinarske satnije.

Povodom obilježavanja 28. obljetnice ustrojavanja Planinske satnije Velebit, u Zagrebu je u rujnu 2019. godine predstavljena monografija “Planinska satnija Velebit” autora Tomislava Šulja.

O postrojbi su snimljena dva dokumentarna filma, „Velebitska priča“ i „Planine”. Memorijalna planinarska obilaznica „Vila Velebita” posvećena ratnom putu planinarske satnije otvorena je 2016. godine. Obilaznica se sastoji od tri etape, organizirane prema ratnom putu Planinske satnije Velebit na području Nacionalnog parka Paklenica i Tulovih greda.

Link na film „Velebitska priča”: https://www.youtube.com/watch?v=eNhVGIYfStI

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata; Ratovanje u planinama-Planinska satnija Velebit – virtualna izložba: https://centardomovinskograta.hr/planinska-satnija-velebit/