U našoj rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva” već smo pisali o izložbi koju su organizirali Općinska konferencija saveza socijalističke omladine Ogulin i Zavičajni muzej Ogulin 1976. godine povodom trideset godina dobrovoljnog omladinskog rada.

Poznato je da su vlasti nakon Drugog svjetskog rata u svrhu obnove i izgradnje infrastrukture pokrenule masovne radne akcije. Na takvim akcijama, koje su službeno nazvane Savezne omladinske radne akcije, sudjelovali su mladići i djevojke iz svih dijelova tadašnje države.

Pored izgradnje, radne akcije služile su da se ojača zajedništvo, promovira socijalizam i stvara nova omladina koja je trebala bit temelj novoga društva. U spomen na Ogulince koji su sudjelovali u radnima akcijama, u travnju 1976. godine organizirana je izložba „30 godina dobrovoljnog omladinskog rada u slobodi”, a u listopadu iste godine organizirane su „Brigadne večeri” gdje su se susreli bivši i tadašnji brigadisti s ciljem razmjene „iskustava i oživljavanja davnih uspomena“.

Članak o organizaciji „Brigadne večeri” i radim akcijama u kojima su sudjelovali ogulinski omladinci objavljen je u Novom listu 4. listopada 1976. godine.