U utorak 15. listopada 2024. godine započinje mjesec hrvatske knjige, najveća manifestacija u Hrvatskoj posvećena knjizi, knjižarstvu i knjižničarstvu.

Tim povodom u Zavičajnom muzeju Ogulin održat će se predstavljanje knjige „Kosinjska tiskara“, a predstavit će ju Tomislav Beronić i sam autor dr.sc. Ivan Mance.

Ova knjiga predstavlja povijesnu, informacijsku i kartografsku studiju koja je nastala iz doktorskog rada u području srednjovjekovne povijesti, te je produkt prikupljanja povijesnih izvora i njihove kontekstualizacije kroz višegodišnji rad na problematici hrvatske inkunabulistike. Radi se o knjizi koja rasvjetljava prvorazredno kulturno-povijesno pitanje o mjestu tiskanja naše prve tiskane knjige, glagoljskog Misala po zakonu rimskoga dvora, otisnutog 22. veljače 1483. godine.

Na samom kraju 15. stoljeća u Kosinjskoj su tiskari najvjerojatnije otisnuti: Misal po zakonu rimskoga dvora, tzv. Prvotisak, čije tiskanje je dovršeno 22. veljače 1483. godine te Brevijar po zakonu rimskoga dvora iz 1490. godine. Pretpostavljenom organizacijom i financiranjem Anža (Ivana) VIII. Frankapana Brinjskog te radom Kosinjana i prvog hrvatskog tiskara Ambroza Kacitića od plemena Kolunića, Kosinj i Kosinjska tiskara postaju sinonim vrhunske razine hrvatske srednjovjekovne kulture, intelekta i pismenosti kojima smo stajali uz rame s najnaprednijim narodima Europe i svijeta.

Više o knjizi i misterijima početaka tiskarstva u Hrvatskoj saznajte u utorak 15. listopada 2024. godine s početkom u 18.00 sati u Zavičajnom muzeju Ogulin. Vidimo se!