IZLOŽBA „U POTRAZI ZA FRANKOPANSKI POSJEDIMA“

U četvrtak, 17. svibnja 2018. godine u Zavičajnom muzeju Ogulin prigodno je otvorena izložba fotografija zagrebačkog fotografa Darka Antolkovića koja nosi naziv „U potrazi za frankopanskim posjedima“. Na 20 crno-bijelih fotografija prikazani su stari gradovi, utvrde, sakralne građevine i druga zdanja koja je velikaška obitelj knezova Krčkih, Frankopana, ostavila u nasljedstvo kao vrijednu materijalnu baštinu i odraz hrvatske povijesti.

Ova je izložba imala dva povoda. Jedan je Međunarodni dan muzeja koji se od 1977. godine obilježava u muzejima diljem svijeta 18. svibnja, kao dan kada se posebno promovira muzejsku djelatnosti i stavlja naglasak na važnu ulogu koju muzeji imaju u čuvanju kulture i povijesti te u izgradnji i čuvanju kulturnog identiteta. Drugi je povod obilježavanje 900. obljetnice od prvog pisanog spomena knezova krčkih, Frankopana, koji su između ostalog, utemeljili i grad Ogulin.

Prigodno, izložba je otvorena upravo u frankopanskom zdanju u kojem je smješten Zavičajni muzej Ogulin, novoosnovana ustanova u kulturi grada Ogulina kojoj je ovo bilo prvo samostalno događanje.

Izložbi su prisustvovali gradonačelnik Grada Ogulina g. Dalibor Domitrović i zamjenica gradonačelnika gđa. Ivana Salopek Šumonja te brojni posjetitelji koji su svojim dolaskom podržali ovo događanje. Nakon uvodne recitacije pjesme „Modrušu“ autora Ivana Bogdanića, koju je izvela Martina Radojčić, nazočne je pozdravila privremena ravnateljica Muzeja, Ana Krznarić, a o izložbi je potom govorio sam autor, Darko Antolković, koji je skrenuo pažnju na loše i zapušteno stanje pojedinih utvrda do kojih je teško doći za potrebe fotografiranja ili turističkog razgledavanja i koje nisu dovoljno kulturno-turistički valorizacije. Nekoliko prigodnih riječi o Frankopanima na području Ogulina i Modruša rekao je član Katedre Čakavskog sabora Modruše, velečasni pop Ante Luketić iz župe Uznesenja bl. Djevice Marije od Čudesa iz Oštarija, zamjenivši tako najavljenog Zvonka Trdića, predsjednika Katedre, koji nije mogao sudjelovati ovom događanju.

U sklopu izložbe prezentiraju se i rekonstrukcije pretpostavljenih izgleda prve frankopanske utvrde Gradec na otoku Krku, kaštela Grižane, crkve sv. Marka i pavlinskog samostana sv. Nikole u Gvozdu, autora Tomislava Martinovića te rekonstrukcija građevinskog razvoja starog grada Ozlja od 13. do 19. stoljeća, autora dr.sc. Krešimira Regana.

Zavičajni muzej Ogulin zahvaljuje se autoru Darku Antolkoviću, popu Anti Luketiću i Andrei Radojčić na suradnji za koju se nadamo da će se nastaviti i dalje. Izložba je otvorena u prizemlju Muzeja do 30. lipnja 2018. godine.