LEGENDA O KLEČKIM VJEŠTICAMA

Planina Klek već stoljećima privlači brojne putnike, istraživače i planinare, a njegov neobičan oblik raspiruje maštu svakoga tko ga ugleda izdaleka ili mu se približi u pokušaju da ga osvoji.

Vršna stijena Kleka visoka je 1181 metar,  a njegov hrbat gledan iz Ogulina podsjeća na golemog okamenjenog ili usnulog diva. Vršna stijena mu je glava, a Klečice stopala.

Iako je jasno da je div Klek usnuo dubokim snom, legenda kaže da postoje bića koja mu ne daju mira i pokušavaju ga probuditi. Naime, za olujnih noći, kada oko Kleka sijevaju munje i pucaju gromovi, vještice pozivaju na sijelo na njegovom vrhu. Skupljaju se tako vještice, vile i vilenjaci iz cijeloga svijeta, a njihovo kolo i vrisak dopiru čak do Ogulina, pokušavajući ga probuditi.

Legenda je ovo koja već stoljećima živi u ogulinskom narodu i prenosi se s koljena na koljeno, a mnogu poznati književnici, povjesničari i putopisci su pisali o njoj.

No, nemajte straha, danas su klečke vještice dobre, nerijetko dočekuju turiste, vode ih Ogulinom i upoznaju s gradskim znamenitostima a voljne su podijeliti i svoju vještinu letenja na metli. Ako savladate njihove stroge upute, sa zadovoljstvom će vam dati jedinstvenu vozačku dozvolu za letenje na metli.