LIČKA MAJKA OD UTJEHE – PROMOCIJA I PROJEKCIJA FILMA

,

Pozivamo Vas na predstavljanje i projekciju znanstveno-obrazovnog filma “Lička Majka od Utjehe” koji prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Gospićko-senjskoj biskupiji te predstavlja svojevrstan kulturološki putopis kroz istaknuta, ali i pojedina malo poznata marijanska svetišta, među kojima i ona u Oštarijama i Trošmariji.

Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem, a posebnu pozornost posvećuje spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima i rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja.

U filmu su prikazane i povijesne utvrde Modruš, Nehaj, Sokolac, Cetingrad, Drežnik-grad ali i Stari grad Ogulin te Zavičajni muzej Ogulin koji je snimateljsku ekipu na čelu s voditeljicom projekta dr. Hrvojkom Mihanović-Salopek ugostio u lipnju 2018. godine.

Projekt je vođen pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije a voditeljica projekta, scenaristica i redateljica dr. Hrvojka Mihanović-Salopek predstaviti će ovaj hvalevrijedan projekt u Zavičajnom muzeju Ogulin u petak 28.06.2019. s početkom u 19.30 sati.

Veselimo se Vašem dolasku!