Ove se godine obilježava 150 obljetnica od puštanja u promet željezničke pruge Karlovac – Rijeka. Tom događaju u čast, Zavičajni muzej Ogulin i Hrvatsko društvo željezničkih inženjera pripremaju prigodnu izložbu, koja će biti otvorena od 16. studenoga 2023. do 19. siječnja 2024. godine u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Ogulin.

Ulaz na izložbu će biti besplatan.

O izložbi:

Dana 26. srpnja 1869. godine započeli su radovi na izgradnji pruge između Karlovca i Rijeke, trase koja je trebala spojiti Budimpeštu s Jadranskim morem. Nakon 4 godine intenzivnih radova popraćenih brojnim poteškoćama, 23. listopada 1873. godine ova dionica otvorena je za promet.

Pruga se proteže kroz doline rijeka Mrežnice i Dobre, prolazi kroz kolodvore Ogulin i Moravice pa nastavlja kroz Gorski Kotar, da bi se po serpentinama preko Škrljeva spustila u Rijeku. Duljina pruge iznosi 176 km, što je gotovo dvostruko više od zračne udaljenosti između krajnjih točaka, koja iznosi 90 km. Prugu je gradilo 23 tisuće radnika, a dinamika radova iznosila je prosječno oko 112 metara pruge dnevno. Iskop zemlje se vršio ručno, korištenjem krampova i lopata, a prijevoz tačkama, kolima i vagonetima.

Izgradnja željezničke pruge Karlovac – Rijeka predstavljala je ogroman građevinski poduhvat, te se smatra vrhuncem projektiranja i izgradnje europskih željezničkih pruga 19. stoljeća.

Izgradnja pruge Karlovac – Rijeka promijenila je prometne i trgovinske tokove, povezala mjesta, ljude i ideje te doprinijela gospodarskom razvoju ovog dijela Hrvatske.