OGULINSKI KUPUS – TRADICIJA I BUDUĆNOST

,

Zavičajni muzej Ogulin poziva Vas na predavanje pod nazivom “Ogulinski kupus – tradicija i budućnost” koje će se održati u utorak, 21. svibnja 2019. godine u prizemlju Muzeja s početkom u 19.00 sati.

Ovim predavanjem obilježavamo Međunarodni dan muzeja koji se tradicionalno održava 18. svibnja. Zadana tema ovogodišnje manifestacije na međunarodnoj razini je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“, pošto su upravo muzeji ti koji prepoznaju vrijednost tradicije, čuvaju i brinu o materijalnoj i nematerijalnoj baštini i prenose tradiciju u budućnost.

A jedna od najpoznatijih tradicijskih vrijednosti i svojevrstan identifikator ogulinskog kraja je ogulinsko zelje, odnosno kupus.

Stoga ovim predavanjem želimo prikazati povijesni pregled uzgoja ogulinskog kupusa, predstaviti kako je kupus kao poljoprivredna kultura utjecao na razvitak ogulinskog kraja, definirati današnji status ogulinskog kupusa na širem tržištu te utvrditi mogućnosti njegova daljnjeg promoviranja, proizvodnje i zaštite.

Predavač je Marinko Sabljak, predsjednik Udruge proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa.

Veselimo se Vašem dolasku!