Jučer, 16. studenoga 2023. godine u Zavičajnom muzeju Ogulin otvorena je izložba povodom 150. obljetnice puštanja u promet željezničke pruge Karlovac – Rijeka.

Suorganizatori izložbe su Hrvatsko društvo željezničkih inženjera i Zavičajni muzej Ogulin, a izložba prikazuje tijek gradnje pruge, razvoj lokomotiva i željeznička vozila, povijesne prikaze željezničkih kolodvora na ovoj trasi i brojne druge zanimljivosti, poput prvog voznog reda iz 1873. godine. Dio izložbe posvećen je i utjecaju pruge na razvoj Ogulina, uz podatke u mijenjanju urbane slike grada dolaskom pruge.

Otvorenju izložbe nazočili su članovi Hrvatskog društva željezničkih inženjera i djelatnici Hrvatskih željeznica. Nakon uvodnog govora ravnateljice Muzeja Ane Krznarić, nazočnima se obratio Tomislav Prpić, izvršni podpredsjednik HDŽI predstavivši projekt prikupljanja izloženih fotografija koje su bile temelj za nastanak monografije „150 godina pruge Karlovac – Rijeka 1873. – 2023.“ a koju su uzvanici dobili na poklon.

Izložbu je otvorio Gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović, koji je istaknuo važnost željezničke pruge i prometnog povezivanja za gospodarski i turistički razvoj.

Izložba će biti otvorena do 19. siječnja 2024. godine na I. katu Muzeja, te ju je moguće pogledati uz besplatan ulaz.