Danas, 29. travnja 2024. godine Grad Ogulin i Zavičajni muzej Ogulin bili su domaćini markizu dr. Gordiju Frangipaneu te njegovoj supruzi i sinu. Naime, radi se o posljednjim živućim potomcima i jedinim nasljednicima plemenitaške obitelji Frankopan, odnosno Frangipane, stoga je ovaj događaj predstavljao iznimnu čast za Ogulin i naš Muzej.

Posjet su organizirali članovi Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, kulturne udruge osnovane u Zagrebu 1905. godine sa svrhom čuvanja i obnavljanja hrvatske kulturne i povijesne baštine, oživljavanja uspomene na događaje iz hrvatske prošlosti i na zaslužne Hrvate. Udruga posebno njeguje kult Zrinskih i Frankopana te je zaslužna za prijenos posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada u Zagrebačku katedralu 1919. godine.

Članovi Družbe, uključujući i književnika Tomislava Beronića, autora više knjiga o Frankopanima, slobodnog istraživača obitelji Frankopan i popularizatora glagoljice, u jesen prošle godine dogovorili su i realizirali digitalizaciju dijela materijala iz arhive obitelji markiza Frangipanea, među kojima se nalazi do sada nikada viđena neprocjenjiva hrvatska povijesna arhivska građa dostupna na poveznici https://dbhz.hr/arhiv-frangipane/.

Obitelj Frangipane furlanska je grana stare patricijske obitelji kojoj je pripadalo i hrvatsko plemstvo knezova Krčkih Frankopana te su nakon pogubljenja kneza Frana Krste Frankopana u Bečkom Novigradu 1671. godine pridonijeli spašavanju kneginje Julije de Naro, supruge kneza Frana Krste Frankopana, a kasnije su i naslijedili frankopansku imovinu i titule u Italiji. Markiz dr. Gordio Frangipane i njegov sin jedini su nasljednici svih triju plemenitaških obitelji Frankopan odnosno Frangipane: rimskih Frangipanea (izumrli), krčkih knezova Frankopan (izumrli) i furlanske obitelji Frangipane (oni su jedini živući).

Obitelj Frangipane će u našoj zemlji boraviti nekoliko dana s ciljem posjeta baštini i ostavštini svojih predaka Frankopana u Hrvatskoj, pri čemu su danas posjetili Ozalj i Ogulin, nakon kojih je u planu i posjet primorskim utvrdama Grobniku i Krku.

Grad Ogulin i Zavičajni muzej Ogulin pripremili su svečani doček ove delegacije koju su, osim obitelji Frangipane, činili članovi Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja” prof. dr. sc. Mislav Grgić, Veliki meštar Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i sveučilišni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu;  dr. Ivan Mirnik, muzejski savjetnik u mirovini, bliski prijatelj obitelji Frangipane, najveći hrvatski stručnjak za numizmatiku i medaljarstvo; pukovnik doc. dr. sc. Željko Heimer, Meštar obredničar Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“; maestro Josip degl’ Ivellio, pročelnik Umjetničke sekcije Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“; g. Tomislav Beronić, član Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ – Zmajski stol u Karlovcu, autor više knjiga o Frankopanima i popularizator glagoljice te prof. Saša Potočnjak, profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci i autorica više znanstvenih radova na temu Frankopana.

Svečani doček ispred Starog grada Ogulina protekao je uz postrojavanje Frankopanske garde Ogulin ivođenje Starim gradom Ogulinom i Muzejom, a druženje je završeno svečanim ručkom u Hotelu Frankopan.

Ovom prigodom Gradonačelnik Grada Ogulina g. Dalibor Domitrović uručio je markizu sliku frankopanskog Starog grada Ogulina autorice gđe. Marije Lovrić. Svečanom prijemu prisustvovao je i zamjenik Gradonačelnika, g. Daniel Vukelja.

Foto: IN foto video i dizajn