U četvrtoj po redu „Muzejskoj priči mjeseca“ pišemo o obitelji Lipovac, Ivanu i Julijani, koja je iz Gorskog Kotara doselila u Jospidol početkom 20. stoljeća, i njihovim nasljednicima.

Radi se o obitelji porijeklom iz Mrkoplja, koja je na raskrižju u samom središtu Josipdola kupila zemljište na kojem je izgradila pilanu na parni pogon. Njihov poduzetnički duh i očigledno uspješno poslovanje omogućili su im da s vremenom kupe i nekoliko drugih, susjednih parcela, na kojima su izgradili veliku obiteljsku kuću te u njoj otvorili gostionicu i kuhinju, a s vremenom se Ivan Lipovac, glava obitelji, počeo baviti i građevinom. Nakon njegove iznenadne smrti, supruga Julijana nastavila je voditi čitavo imanje, skupa sa svojih devetero djece. Sinovi su odrastali i školovali se za zanate te s vremenom preuzeli obiteljske poslove, ali i razvijali svoje samostalne obrte, dok su se kćeri, po svjedočanstvu prave ljepotice, bogato i sretno udale.

Stasavši, jedan od sinova, Rudlof Lipovac, preuzeo je od majke vođenje gospodarstva, otvorio klaonicu i mesnicu. Nedaće obaju svjetskih ratova, kao i druge nezgode i izazovi, nisu značajnije utjecali na poslovanje obitelji, koja je usprkos svim okolnostima razvijala imanje i posao. Nažalost, Rudolf je, kao i njegov otac, skončao na vrhuncu svoga poslovnog uzleta, te imanje i posao ponovno dolaze u ženske ruke, one njegove udovice Katice, da bi kasnije, 1960. godine, sin Ivan otvorio gostionicu „Kapela“ koje se stariji stanovnici Josipdola vjerojatno i danas živo sjećaju.

Kao slikovito i iznimno vrijedno pisano svjedočanstvo vremena u kojem je živjela obitelj Lipovac, ali i čitav Josipdol te okolica, svjedoči knjiga dugovanja iz Lipovčevih obrta, a koja je danas u posjedu Andree Radojčić, te je na privremenoj pohrani u Zavičajnom muzeju Ogulin. Naime, ekonomske (ne)prilike prve polovice 20. stoljeća nerijetko su se ogledale u kupnji „na dug“ te naknadnom podmirenju troškova, sukladno mogućnostima. Liste dugovanja vodilo se u knjigama, a jedna takva knjiga iz druge polovice 1930.-tih godina, ona koju je vodila obitelj Lipovac, vrijedan je izvor podataka iz više razloga. Naime, u njoj su navedena imena dužnika, nerijetko i njihovi nadimci, te adresa i kućni broj, a vidljivi su i artikli koji su se kupovali, njihove cijene i količine te dinamika plaćanja.

Podrobnija kronologija povijesti obitelji Lipovac zapisana je u listu „Modruš“, br. 9. iz lipnja 2012. godine, a ispričala ju je Branka Lipovac, supruga Ivana Lipovca koji je otvorio i vodio gore spomenutu gostionicu „Kapela“.

A kako izgledaju segmenti knjige dugovanja, pogledajte na fotografijama koje donosimo.