SJEĆANJE NA SABORSKO

Danas se obilježava 29 godina od dana kada je izvršen završni napad na opkoljeno Saborsko. Saborsko je tada imalo 460 domaćinstava s oko 1500 stanovnika, gotovo isključivo Hrvata, te je samim tim bilo trn u oku velikosrpske politike. Napadi na Saborsko počeli su par mjeseci ranije. Naselje je smješteno uglavnom u uskoj dolini, dugoj skoro devet kilometara, pa ga je bilo vrlo teško braniti. S jedne strane je bio veliki vojni poligon bivše vojske, a s drugih strana je bilo okruženo selima nastanjenim Srbima.
Na današnji dan, 1991. godine, oko 1000 četnika, potpomognutih sa 9 aviona, 43 tenka i desetak haubica i VBR-ova Jugoslavenske armije, izvršilo je napad i ušlo u Saborsko. Išli su redom od kuće do kuće i ubijali one stanovnike koji nisu mogli ili htjeli napustiti svoja ognjišta, njih 29. Radilo se uglavnom o starim i nemoćnim ljudima. Oni koji su uspjeli pobjeći, danima su lutali šumama i probijali se u sigurnije krajeve, prema Slunju ili Ogulinu. Nakon što su naselje opljačkali, porušili su i popalili sve kuće i pripadajuće gospodarske objekte, njih preko tisuću. Crkvu su također minirali, uništili i groblje. Tijekom prijašnjih napada, u Saborskom je ubijeno 80 stanovnika, a preko 160 ih je ranjeno.
Poslije rata Saborsko je velikim dijelom obnovljeno, a polako se vraća i stanovništvo, koje se sve više bavi turizmom i preradom drva.
U znak sjećanja na žrtve iz Saborskog, kao i na sve ostale poginule branitelje, u Spomen sobi poginulim, umrlim i nestalim braniteljima Domovinskog rata s područja bivše Općine Ogulin u Zavičajnom muzeju Ogulin upalili smo vječno svjetlo.
Neka im je vječna slava i hvala!