Počeci planinarstva i alpinizma u našoj zemlji vezani su za Ogulin i Klek, koji se stoga opravdano smatra kolijevkom hrvatskog planinarstva. Naime, prilikom svoga posjeta Kleku, prof. dr. Johannes Frischauf iz Graza upoznao se u travnju 1874. u Ogulinu s književnikom Budom Budisavljevićem, tada tridesetogodišnjim upravnim činovnikom, i sa sinom bana Mažuranića, Vladimirom Mažuranićem, upozorivši ih pritom na potrebu osnivanja planinarskog društva u Hrvatskoj. Taj je sastanak bio neposredan poticaj na temelju kojega je 1874. godine u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinarsko družtvo.

Hrvatski planinari obilježavaju veliku 150. obljetnicu organiziranog planinarstva organizirajući 150 izleta, događaja, proslava i drugih aktivnosti tijekom ove i sljedeće godine. Proslava obljetnice započet će u subotu 13. travnja u Ogulinu, organiziranim usponom na Klek a u spomen na gore spomenuti susret otprije 150 godina.

U našoj današnjoj rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva” donosimo plakat povodom proslave 110. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj iz 1984. godine. U sklopu navedene proslave 12. svibnja u Zavičajnom muzeju Ogulin otvorena je Alpinistička zbirka.

Sve naše pratitelje pozivamo da se priključe proslavi i posjete naš Muzej te ovu jedinstvenu zbirku.

Do tada, u časopisu „Naše planine” opisana je proslava u Ogulinu 1984. godine;

https://www.hps.hr/hp-arhiva/198407.pdf

Plan proslave 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj 13. travnja 2024. godine detaljnije je naveden na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza;

https://www.hps.hr/…/uspon-na-klek-13-travnja-2024…/

Obavijest Zavičajnog muzeja Ogulin o proslave 150. godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj objavili smo i ranije, no nije na odmet još jednom spomenuti;

https://zavicajni-muzej-ogulin.hr/obavijest-planinarskim…/