Arheološka zbirka našeg Muzeja čuva brojne zanimljive predmete primarno japodske, ali i rimske kulture, temeljem kojih arheolozi, povjesničari i drugi stručnjaci rekonstruiraju životne navike, kulturu, običaje, vjerovanja i druge segmente njihova života u širem ogulinskom kraju.

Među izlošcima se ističe brončani konjić u trku, pronađen u Josipdolu. Konjić je visok svega 5 cm, potječe iz prvih stoljeća novog vijeka, a pretpostavlja se da je bio dječja igračka malog Rimljanina ili Rimljanke koji su u to vrijeme sa svojim obiteljima, a pod vodstvom cara Oktavijana, osvojili glavni japodski grad Metul(um).

Rimski povjesničar Plinije zapisao je kako su igračke toga vremena bili umanjeni modeli raznih životinja. Djevojke su pred udaju, a dječaci pred ulazak u pubertet, žrtvovali svoje omiljene igračke raznim božanstvima i na taj način označavali svoj prijelaz iz djetinjstva u zrelu dob.

Izvor: “Ogulin – povijesna i kulturna baština”, Matica hrvatska Ogulin, 2002., poglavlje Antika – Boris Olujić, str. 34.