Kroz postav Alpinističke zbirke Zavičajnog muzeja Ogulin posjetitelji se upoznaju s počecima stijenskog penjanja u Hrvatskoj. Pored stijena Kleka, drugo značajno mjesto za penjače je Paklenica.

Osim dokumenata i predmeta iz vremena osnivanja Alpinističke sekcije Hrvatskog planinarskog društva 1935. godine, u našoj muzejskoj zbirci su izložene i fotografije najvažnijih penjača tog doba. Među njima se nalazi i fotografija tragično stradalog Dragutina Brahma.

Dragutin Brahm je poginuo 27. lipnja 1938. godine u pokušaju penjanja na najvišu hrvatsku stijenu, Anića kuk (712 m) u području Paklenice. Upravo taj tragični događaj osvijestio je potrebu za osnivanjem gorske službe spašavanja. Na drugu obljetnicu njegove tragične smrti Marijan Dragman i Drago Brezovečki uspjeli su se popeti po stijeni i smjer su nazvali upravo u Brahmovu čast.

Dragutin Brahm je bio svestrana osoba, ne samo ljubitelj planinskih visina. Bavio se glazbom, skladanjem i slikarstvom. Autor je popularne skladbe „Moj Zagreb tak imam te rad”, koja ulazi u red najomiljenijih pjesama posvećenih Zagrebu. U našoj zbirci su izložene kopije nekolicine njegovih likovnih radova koje prikazujemo ovog utorka u našoj rubrici. Motivi su, naravno, planinski.

U Nacionalnom parku Paklenica 2016. godine je otvoren posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenice” koji na moderan način posjetiteljima prezentira vrijednosti parka. U dijelu centra tematski vezanom za sportsko penjanje “Mali centar penjanja”, posjetitelji se također mogu upoznati za životom Dragutina Brahma, što potvrđuje njegov značaj u stijenskom penjanju.