Današnja rubrika „Utorkom iz muzejskog arhiva“ donosi zanimljivosti iz svijeta alpinizma. Naime, nakon što su u 2. polovici 19. stoljeća alpinistički pioniri utabali putove ove sportske grane, po završetku I. svjetskog rata bilježi se razvoj alpinizma uz primjenu mnogobrojnih tehničkih pomagala, što je omogućilo svladavanje teže pristupačnih stijena i planinskih vrhova.
 
Razvoju alpinizma mnogo su doprinijeli i Hrvati, posebice članovi Hrvatskoga turističkoga kluba „Sljeme“, osnovanog 1923. u Zagrebu kao podružnica Hrvatskoga planinarskog društva.
 
Među članovima HTK „Sljeme“ posebno se ističu Franjo Draženović i Dušan Jakšić koji su ostvarili prvi alpinistički pothvat Hrvata na neki od teže osvojivih vrhova, uspevši se na Mont Blanc (4809 m NV) 1930. godine, a potom i na Matterhorn (4478 m NV) 1931. godine.
 
U Alpinističkoj zbirci Zavičajnog muzeja Ogulin pohranjeni su dijelovi alpinističke opreme korišteni prilikom navedenih uspona, kao i vlastoručni zapisi Franje Draženovića sa oba uspona, koji su važan izvor za proučavanje alpinizma tog vremena.
 
O usponima na Mont Blanc i Matterhorn Dušan Jakšić je objavio nekoliko članaka u Hrvatskom planinaru:
 
https://www.hps.hr/hp-arhiva/193106.pdf
https://www.hps.hr/hp-arhiva/193107.pdf
https://www.hps.hr/hp-arhiva/193110.pdf
https://www.hps.hr/hp-arhiva/193111.pdf