Ovog tjedna, točnije u četvrtak 18. travnja,  obilježavamo 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić Mažuranić, naše najpoznatije Ogulinke. U našoj rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva” već smo pisali o aktivnostima oko obilježavanja stogodišnjice Ivanina rođenja kada je u našem Muzeju otvorena i Spomen soba u čast ove proslavljene književnice.

Ideja za obilježavanje stogodišnjice Ivanina rođenja u Ogulinu i otvorenja prigodne Spomen sobe potekla je od poznatog hrvatskog književnika Dragutina Tadijanovića, a pokrovitelj tadašnje obljetnice bila je Jugoslavenska (danas Hrvatska) akademija znanosti i umjetnosti iz Zagreba.

Povodom Ivanina 150. rođendana i 50. obljetnice otvorenja muzejske Spomen sobe, u našem smo Muzeju pripremili malu izložbu posvećenu tome događaju, a ovdje donosimo fotografije s otvorenja Spomen sobe 18. travnja 1974. godine.

Više o pripremama vezanim za proslavu i samoj proslavi možete pročitati u članku sudionika tog događaja, profesora Mihaela Sobolevskog, objavljenom u Modruškom zborniku br. 2 iz 2008. godine:

https://hrcak.srce.hr/file/117396