Iz našeg nepresušnog izvora podataka, „Glasa Hrvata“, za ovaj utorak smo izdvojili vijest o aktivnostima ogulinskih planinara.

Tjednik Glas Hrvata, najdugovječnije ogulinske novine, tiskan je u tiskari Josipa Pintera u Ogulinu. Josip Pinter doselio se u Ogulin oko 1894. godine te je kupio tiskaru u kojoj su se tiskale brojne ogulinske novine. Josip Pinter je do svoje smrti, 1936. godine, aktivno sudjelovao u društvenom životu našega grada.
Među brojnim njegovim aktivnostima je i sudjelovanje u vođenju Podružnice Hrvatskog planinarskog društva Klek, gdje je bio član upravnog odbora i jedan od aktivnijih planinara.
U članku objavljenom u Glasu Hrvata 5. kolovoza 1922. godine o izletu ogulinskih planinara na Risnjak navodi se da je Josip Pinter napravio nekoliko snimaka prije povratka u Crni Lug. Nažalost, te snimke, kao i većina dokumentacija o predratnim aktivnostima ogulinskih planinara, nisu sačuvane.

Više o Josipu Pinteru i njegovom djelovanju u Ogulinu možete pročitati u članku Zvonka Trdića objavljenom u Hrvatskom planinaru prošle godine.