Na današnji dan 1848. godine kralj Ferdinand I. Habsburgovac u Beču je imenovao Josipa Jelačića hrvatskim banom i unaprijedio ga u čin generala.

Danas svi poznaju bana Josipa Jelačića kao velikog vojskovođu, no malo je poznato da je Josip Jelačić rane godine svoga političkog života proveo u Ogulinu, a dao je svoj doprinos i hrvatskom planinarstvu.

Naime, Saski kralj Friedrich August II. bio je strastveni botaničar koji je, u namjeri da istraži floru hrvatskih planina, poduzeo dva velika putovanja u Hrvatsku. Na njima su ga pratili mnogi naši i strani znanstvenici te ugledne ličnosti, među ostalima i tadašnji pukovnik ogulinske pukovnije Josip Jelačić.

Na prvom putovanju 1838. godine obišli su Klek, Velebit, Biokovo, Učku i Zmijsko brdo na Pelješcu, a na drugom 1845. Golu Plješivicu i ponovno Velebit.

Premda je Josip Jelačić planinario po službenoj dužnosti kao vrsni vojnik koji je kralju pružao sigurnost prigodom obilaska planina, možemo ga smatrati jednim od prvih planinara u Hrvatskoj i domaćinom tadašnjeg kralja u Ogulinu te na Kleku.