Marijan Matijević (1878.-1951.), poznat kao „Junak iz Like“ i „Najjači čovjek na svijetu“ nastupio je 16. srpnja 1921. godine u hotelu Plitvice u Ogulinu. Najavu za njegov nastup objavio je Glas Hrvata istog dana.

Marijana Matijevića je neimaština primorala da potraži posao na sjeveru Njemačke gdje je radio teške fizičke poslove. Posjet cirkusu 1898. godine, u kojem je nastupao poznati njemački hrvač Hugo Weber, koji je prilikom svakog nastupa izazivao gledatelje na borbu, promijenila mu je životni put kada je kao posjetitelj prihvatio borbu i pobijedio Webera. Nakon toga njegov pustolovni duh je prevladao. Isprva se priključio tom cirkusu i s njime obišao Njemačku i susjedne zemlje. Na prijelazu stoljeća ukrcao se sa svojom cirkuskom družinom na parobrod i krenuo u SAD, gdje je započeo samostalnu karijeru.

Njegova krupna građa i snaga ruku poprimile su gotovo mitske razmjere. Navodi se kako je na nastupima s lakoćom kidao lance, savijao željezne štapove, lomio drvene grede, razbijao kamen, drapao debele špilove karata ili pak držao ruke skupljene tako čvrsto da ih ni par konja nije mogao rastaviti, vukući lance kojima su mu ruke bile povezane.

Više o zanimljivom životu Marijana Matijevića možete pročitati priči novinara Pere Zlatara i stručnom radu autora Drage Župarića i Andrije Matijevića.