Danas, 22. kolovoza obilježava se Svjetski dan folklora, kojeg je organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) proglasila u znak sjećanja na dan kada je William John Thoms 1846. godine objavio članak u londonskom časopisu „Anthenaeum” u kojem je po prvi puta upotrijebljena riječ „folklor“.

Folklor je stvaralaštvo zasnovano na tradiciji određene kulturne zajednice. Obuhvaća tradicijske forme iz književnosti, plesa, glazbe, likovne i dramske umjetnosti, a sve s ciljem očuvanja kulturno-društvenog identiteta neke zajednice i njenih tradicijskih običaja
Folklor ogulinskog kraja njeguje Kulturno-umjetničko društvo „Klek“ osnovano 1983. godine koje kroz svoj rad prezentira tradicijsku kulturu i baštinu te djeluje na njihovom očuvanju. Društvo je kroz godine okupilo velik broj članova koji djeluju kroz razne sekcije, prezentirajući tradicijsku kulturu ogulinskog kraja, ali i baštinu drugih dijelova Hrvatske. Nastupali su i na mnogim smotrama, festivalima i pozornicama u Hrvatskoj i širom svijeta.

Ovog utorka donosimo novinske članke o počecima rada kulturno umjetničkog društva u Ogulinu, objavljene 1983. godine u Večernjem listu.