Ovog utorka u rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva“ govorimo o planinarskoj „modi“, odnosno o penjačkim cipelama i njihovom razvoju.

Penjačka cipela je specijalizirana vrsta obuće za penjanje po stijenama. Moderne penjačke cipele dizajnirane su tako da bi se prilagodile nogama korisnika. Cipele za penjanje vrlo dobro podupiru stopala i omogućuju penjaču da učinkovito koristi mala uporišta prilikom penjanja. Koža je najčešći gornji materijal, a koriste se i drugi materijali poput tkanine i sintetičke kože. Guma za penjanje koja se koristi za potplate razvijena je posebno za penjanje po stijenama.

Rani penjači koristili su planinarske čizme s teškim potplatima načičkane metalnim kopčama i trakama. Napredak u tom smislu za suhu stijenu bile su čizme s potplatima Vibram, s uzorkom gumenih klinova koje je razvio Vitale Bramani u Italiji.

Prve penjačice bile su platnene čizme od tvrdog kompozita s potplatom od filca ili gume. Zavičajni muzej posjeduje određen broj penjačkih cipela iz kojih se može vidjeti napredak u njihovom razvoju.