Nakon završetka II. svjetskog rata dolazi do kolektivizacije poljoprivrednog zemljišta, što je na ogulinskom području 1948. godine dovelo do osnivanja seljačkih radnih zadruga. To su bile Zadruga Salopeki i Zadruga Otok u Oštarijama. Već do 1958. godine u kotaru Ogulin je bilo 27 zadružnih organizacija s 3 496 učlanjenih zadrugara. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća ostale su samo četiri zadruge od kojih su se otkupom poljoprivrednih proizvoda najviše bavile zadruge „Dobra” i „Mrežnica”.

Poljoprivredna zadruga „Mrežnica“ iz Salopek sela osnovana je 1953. godine na inicijativu grupe poljoprivrednika. Osim otkupa poljoprivrednih proizvoda, zadruga je nabavljala repromaterijal za poljoprivredu i obavljala usluge kooperantima sa svojim poljoprivrednim strojevima. U suradnji s poduzećem „Poljopromet“ iz Rijeke započeta je 1962. godine proizvodnja kiselog kupusa.

Uspješno poslovanje je rezultiralo povećanjem kapaciteta za kiseljenje kupusa i modernizacijom proizvodnje. Vakumiranje glavica kiselog kupusa je započelo 1973. godine. Pored poljoprivrednih proizvoda, Zadruga je otkupljivala i šumske plodove. U tu svrhu je izgradila postrojenja sušare i hladnjače.

Ovog utorka u našoj rubrici donosimo članak o Poljoprivrednoj zadruzi „Mrežnica“ iz Večernjeg lista od 22. travnja 1983. godine u kojem su navedeni planovi za povećanje proizvodnje i uvođenje novih poljoprivrednih vrsta.

Više o proizvodnji Ogulinskog kiselog kupusa i povijesti nastanka Poljoprivredne zadruge „Mrežnica“  možete pročitati u članku Željka Kosanovića „Ogulinski kupus kroz povijest” objavljenom u Modruškom zborniku 2008. godine.

Link na članak: https://hrcak.srce.hr/file/117476