Proteklih tjedana u medijima su objavljene vijesti o otvaranju tvornice sladoleda u Ogulinu. Slovenski proizvođač ručno rađenog sladoleda aRoma Gelato Experience namjerava cijelu proizvodnju sladoleda preseliti u novu tvornicu u Ogulinu, koja će s 4500 četvornih metara biti jedna od većih tvornica takve vrste sladoleda u Europskoj uniji.

Pogon za proizvodnju sladoleda je otvoren u prostoru Distributivnog centra bivšeg trgovačkog poduzeća Zvijezda. Društveno poduzeće Zvijezda, trgovačko poduzeće na veliko i malo, utemeljeno je 1963. godine udruživanjem trgovačkih poduzeća iz Ogulina: Klek, Polet, Izvor, Zvijezda i Vinarstvo. Da bi omogućili skladištenje robe za sedamdesetak trgovina u vlasništvu poduzeća 1982. godine je izgrađen distributivni centar.

Financijska sredstva za izgradnju centra osigurali su poduzeće Zvijezda, Savezna direkcija za robne rezerve, Republička direkcija za robne rezerve, Riječka banka, Privredna banka, Skupština općine Ogulin, izvođači i dobavljači opreme. Nakon procesa privatizacije 1990-tih godina poduzeće je mijenjalo vlasničku strukturu.

Ovog utorka u našoj rubrici donosimo novinske članke iz Večernjeg lista o otvorenju distributivnog centra. Članci su objavljeni 7. srpnja i 24. kolovoza 1982. godine. Autor članaka je Nebojša Magdić.