Godine 1900. u Ogulinu se spominje podružnica Hrvatskog planinarskog društva „Klek”, no ona s vremenom prestaje s radom, da bi ponovno bila obnovljena 8. prosinca 1921. godine. Glas Hrvata je redovito pratio aktivnosti ogulinskih planinara, pa ovom prigodom donosimo članak iz rujna 1924. godine o zanimljivom zajedničkom izletu s planinarima iz Zagreba na Modruš.

Naime, kraj oko Modruša nije zaživio kao planinaraska destinacija, iako je bilo pokušaja u bližoj prošlosti da se ta ideja realizira.

Planinarsko društvo „Klek“ je 1979. godine trasiralo i markiralo ogulinsku planinarsku transverzalu Modruš – Klek – Bijele stijene, no ona je s vremenom uklonjena s popisa aktivnih obilaznica Hrvatskog planinarskog saveza.

Članovi Planinarskog društva „Klek“ prošle su godine u sklopu međunarodnog projekta Via Dinarica, kojemu je cilj unaprjeđivanje, razvoj i povezivanje potencijala Dinarskog gorja, uredili i označili dio staze puta od Kamačnika preko Kleka i Modruša do Plaškog. U sklopu toga je obnovljena i stara planinarska staza prema Modrušu pa stoga možemo reći da je ponovno oživljena ogulinska planinarska transverzala, i to kao dio Zelene rute, te nosi oznaku HR-G-05.