U današnjoj rubrici Utorkom iz muzejskog arhiva dotičemo se još jedne aktualne teme, ali ju povezujemo sa sličnom problematikom u prošlosti.
 
Naime, diljem svijeta mnoge države poduzimaju ili su već poduzele mjere u borbi protiv povećavanja cijena u doba krize uzrokovane korona virusom. Hrvatska vlada je 2020. godine donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode iz kategorije osnovnih životnih namirnica.
 
Ovakva vrsta neposrednih intervencija vlasti u gospodarski život poznata je mjera koja se donosi kod vanrednih situacija. Takvo je vrijeme bilo početkom 1940.-tih godina, u vrijeme rata. Gospodarske prilike u Hrvatskoj u to su vrijeme u velikoj mjeri su ovisile o razvoju ratne ekonomije u Europi jer je, uslijed ratnih okolnosti, konstantno rasla potražnja za onom hrvatskom robom koja je bila potrebna Njemačkoj i Italiji za vođenje rata. To se prije svega odnosilo na žito, stoku i drvo. Takvo je stanje, uz nemogućnost uvoza robe iz prekomorskih zemalja zbog blokade koju je uvela Velika Britanija, dovelo je do nestašice proizvoda i povećanja cijena. Vlast je bila primorana interventnim mjerama omogućiti redovitu opskrbu stanovništva osnovnim proizvodima, ograničiti cijenu proizvoda i spriječi špekulacije. Za kršenje odredbi propisanih Uredbom o suzbijanju skupoće i nesavjesne špekulacije bile su propisane odgovarajuće kazne.
 
Jedan od onih koji se nije pridržavao mjera, prodavajući rakiju po višim cijenama bio je i ogulinski ugostitelj Franjo Krmpotić, koji je ujedno i osuđen za taj prekršaj. Osuda njegovog postupka obavljena je u Narodnim novinama 1941. godine.