Okruženo srpskim selima, Saborsko se, kao jedno od prvih mjesta u Hrvatskoj, već u proljeće 1991. našlo okruženo srpskim militantima, a od kolovoza u potpunoj blokadi. Prvi napadi su počeli 5. kolovoza 1991. godine u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličke Jesenice.

Branitelji Saborskog su više od tri mjeseca odolijevali žestokim napadima agresora. Manje grupice branitelja prolazile su kroz okupirani srpski teritorij do Ogulina po streljivo i pomoć te se vraćale u Saborsko.

12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, zrakoplova, tenkova i pješaštva branitelji su bili prisiljeni napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno sa preostalim stanovništvom. Tog dana cijelo selo je opljačkano, zapaljeno i porušeno.

»Branili smo se 42 dana. Isti dan kad je padao Vukovar padalo je i Saborsko. Ovo je bio jedan od najjačih otpora unutar tzv. Krajine koja je već bila uspostavljena. U ratu je spaljeno i potpuno srušeno 460 kuća i 750 gospodarskih objekata te dvije katoličke crkve, uništeno je groblje, škola, ambulanta i vodovod. To je bio strateški potez da se uništi sve ono što je hrvatsko. Zadnji dan srpskoga napada poginulo je 58 civila. Zatim, tu je još 16 poginulih branitelja. Ukupno je poginulo osamdeset ljudi a ranjeno ih je više od 160. Sve su to bili Saborčani.«

Zavičajni muzej Ogulin bilježi sjećanja i prikuplja dokumentaciju vezanu za te događanje. U sklopu Zbrke Domovinskog rata prikazani su stradanje i junačka obrana stanovnika Saborskog.