U našoj rublici „Utorkom iz muzejskog arhiva“ već smo pisali o povijesti Hrvatskog Sokola Ogulin, koji je službeno počeo djelovati u veljači 1906. godine kada je održana prva Redovita skupština. U vrijeme Prvog svjetskog rata sve su sokolske aktivnosti zamrle. U novoj državi, odmah po početku rada obnovljenog Hrvatskog Sokola Ogulin, počinju politički pritisci te se uskoro zabranjuju sva društva s hrvatskim predznakom. Promjenom vlade, u ožujku 1923. ponovo je dozvoljen rad Hrvatskom Sokolu Ogulin, te mu je vraćena imovina i gombaona. Kao i u ostalim društvima diljem Hrvatske, rad se nastavlja velikom voljom i trudom, kao da su svi htjeli nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Hrvatska sokolska društva doslovno se natječu u svom radu, omasovljavaju članstvo, stalno organiziraju javne vježbe i izlete.

Hrvatski Sokol Ogulin je 9. rujna 1923. godine organizirao vrlo uspješnu javnu vježbu koja se, zbog velikog broja okolnih društava, pretvorila u Sokolski slet te u veliku manifestaciju hrvatske sokolske misli.

Glas Hrvata u svom broju od 8. rujna 1923. godine donosi raspored svečanosti proslave, a detaljna razrada programa govori o važnosti ovog događaja ne samo za Društvo već i za cijeli Ogulin.