Ovoga tjedna obilježavamo rođendan Ivane Brlić Mažuranić, rođene 18. travnja 1874. godine. Tim povodom podsjetiti ćemo se obilježavanja stogodišnjice njenoga rođenja 1974. godine u rodnom gradu Ogulinu.

Ideja za obilježavanje stogodišnjice Ivanina rođenja potekla je od poznatog hrvatskog književnika Dragutina Tadijanovića. Pokrovitelj ove važne obljetnice bila je Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti iz Zagreba (danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti), a njen član Dragutin Tadijanović bio je zadužen da zajedno s kulturnim, prosvjetnim i društveno–političkim djelatnicima, programski i logistički organizira obilježavanje tog jubileja.

Proslava je trajala četiri dana, od četvrtka 18. travnja do nedjelje 21.travnja. Tom prigodom otvorena je i Spomen-soba Ivane Brlić Mažuranić u Zavičajnom muzeju, koju su uredili književnik Nedjeljko Mihanović i akademski slikar Srećko Pavlinić. U gradu je uz prisustvo velikog broja uzvanika otkriveno poprsje slavne književnice te spomen-ploča na mjestu gdje se nekada nalazila njena rodna kuća.

Više o pripremama vezanim za proslavu i samoj proslavi možete pročitati u članku sudionika tog događaja, profesora Mihaela Sobolevskog objavljenog u Modruškom zborniku br. 2 iz 2008. godine: https://hrcak.srce.hr/79015