Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem usmjeravanja pažnje na ključnu ulogu i važnost vode za život na zemlji. Ovogodišnje obilježavanje odvija se pod motom „Voda za mir“, kojim se želi naglasiti da voda kao osnovni resurs za život na Zemlji, igra ključnu ulogu u promicanju mira. Kako se utjecaj klimatskih promjena povećava, a globalna populacija raste, naglašava se potreba za zajedničkim djelovanjem na zaštiti i očuvanju našeg najdragocjenijeg resursa.

Hrvatska zasad ima dovoljne količine pitke vode za buduće naraštaje, no potrebno je oprezno ophoditi se prema tom resursu kako bi se te zalihe doista i očuvale. Pored ustanova zaduženih za brigu o vodama, važnost imaju ekološka, ribolovna i druga društva koja su svojim radom vezana za okoliš i prirodu.
Ovom prigodom u našoj rubrici utorkom donosimo članke iz Večernjeg lista o aktivnostima za očuvanje rijeke Dobre. U člancima je vidljiva zabrinutost članova ribolovnih društava povodom izgradnje terminala za pranje željezničkih teretnih vagona u Moravicama. Reakcija ribolovaca potaknula je vodstvo Skupštine općine Ogulin da pokrene pitanje opravdanosti i štetnosti izgradnje terminala.

Članci iz pera Nebojše Magdića objavljeni su u veljači i kolovozu 1983. godine.