Ovog utorka u našoj rubrici objavljujemo novinski članak iz Večernjeg lista nastao povodom proslave 120. obljetnice osnutka Hrvatskog planinarskog saveza, a ususret 150. obljetnici koja se slavi ove godine.

U članku je opisan povijesni susretu u Ogulinu profesora matematike i planinara iz Graza, Johannesa Frischaufa sa sinom bana Ivana Mažuranića, Vladimirom, te književnikom i tadašnjim velikim županom Budom Budisavljevićem, na kojem je rođena ideja o osnivanju planinarskog društva.

Uz poznate književnike koji su pisali o Kleku, naveden je manje poznati podatak o šlageru „Profesor Flek ide na Klek” koji je objavljen 1927. godine u časopisu za kulturu „Kulisa”. Tekst je, prema austrijskom napjevu, napisala Blanka Chudoba. O nastanku i autoru navedene zabavne melodije pisao je Vladimir Jagarić u časopisu „Hrvatski planinar”. On navodi naziv šlagera „Što traži naš Flek kad dođe na Klek”. Prema istraživanju koje je proveo gospodin Jagarić, radi se o prepjevu skladbe austrijskog skladatelja opereta, filmske i zabavne glazbe Antona Franza Profesa, „Što radi Majer na Himalaji”. Tako je u prepjevu Blanke Chudobe, Majer postao Flek, a Himalaja – Klek.

Autor novinskog članka iz Večernjeg lista je Ivo Kozarčanin, a članak je objavljen 15. svibnja 1994. godine.

Link za tekst o članku Vladimira Jagarića u Hrvatskom planinaru:

https://www.hps.hr/hp-arhiva/199403.pdf