Ovog utorka u našoj rubrici utorkom predstavit ćemo “viteza Klekovskog“ Josipa Kalasancija Schlossera, koji je rođen na današnji dan, 25. siječnja 1808. godine u Češkoj, no svoj profesionalni rad usmjerio je na Hrvatsku, te je ostao zapamćen kao jedan od prvih prirodoslova i botaničara koji su istraživali Klek.

Naime, Klek je zbog svoga bogatog biljnog svijeta bio meka botaničara već u 19. stoljeću. Tako je u proljeće 1852. godine Schlosser zajedno s Ljudevitom Vukotinovićem organizirao prvu veliku botaničku ekspediciju u sklopu koje su obišli Gorski kotar, Hrvatsko primorje, Liku i sjevernu Dalmaciju. Tom prilikom su se popeli i na Klek koji je na Schlossera ostavio poseban utisak..
Zbog svojim iznimnih zasluga na području prirodoslovlja, ali i medicine, Josip Schlosser imenovan je 1866. jednim od prvih deset članova novoosnovane Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (danas HAZU).
Schlosser je bio veliki zaljubljenik u planine te je zajedno s petnaestak kolega, 15. listopada 1874. godine prisustvovao osnivačkoj skupštini Hrvatskog planinarskog društva. Na prvoj sjednici Društva izabran je za predsjednika.

Zbog brojnih zasluga koje je stekao u Hrvatskoj, dodijeljen mu je 1865. godine viteški križ Željezne krune III. razreda, 1867. godine uzdignut je u viteški stalež, pri čemu je uzeo pridjevak “vitez Klekovski“ prema osobno mu vrlo dragoj planini Klek.