ZANIMANJA 21. STOLJEĆA – DEMONSTRACIJA ZNANJA I VJEŠTINA

,

U petak 24. siječnja 2020. u Zavičajnom muzeju u Ogulinu se održava se niz radionica pod nazivom „Zanimanja 21. stoljeća“. Tržište rada danas zahvaćaju promjene tolike da u trenutku kada djeca koja danas ulaze u obrazovni sustav iz njega izađu, neće više postojati preko 60% današnjih zanimanja. Zbog toga moramo sukladno strategijama Europske unije odmah u sve razine obrazovanja od vrtića do fakulteta uvoditi znanja i vještine potrebne za suvremena zanimanja, a to su prije svega znanja vezana uz znanstveno obrazovanje (STEM područja) – prirodoslovlje, tehnologije, inženjerstvo i matematiku.

Zadnjih se godina ta znanja nadopunjuju i umjetničkom komponentom (STEAM). Stoga je Zavičajni muzej pravo mjesto za povezivanje društveno-kulturnih i umjetničkih sadržaja sa aktualnim pitanjima suvremene znanosti i tehnologije, na primjer u područjima koja predstavljaju frontu znanosti i tehnologije kao što su kvantna fizika i kvantna računala ili bioinformatika.

Na događanju će sudjelovati djeca iz ogulinskih škola i vrtića te njihovi učitelji i odgajatelji. Organizirano je u suradnji Grada Ogulina, Zavičajnog muzeja Ogulin, škola i vrtića sa projektima Hrvatskog fizikalnog društva (HFD-STEAM.eu) i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF-LUMEN.eu). Osim pružanja zanimljivih i inspirativnih sadržaja, cilj ovog događaja koje je dio šire obrazovne ideje da su djeca „Istraživači 21. stoljeća“ je da se u Ogulinu demonstriraju mogućnosti suvremenog europskog obrazovanja. Sukladno strategijama Europske komisije ovaj projekt povezuje obrazovni sustav, znanstvenike, studente i muzejsko-prezentacijske postave kako bi se teme vezane uz aktualnu znanost i tehnologiju danas prezentirale djeci od rane dobi u vrtiću do odraslih i cjeloživotnog učenja.