Ovih se dana, od 18. do 20. lipnja 2021. godine, održavaju Europski dani arheologije, s ciljem da se na popularan i pristupačan način prezentira arheološku baštinu i podijeli nova arheološka saznanja.

Kako Zavičajni muzej Ogulin čuva vrijednu Arheološku zbirku vezanu poglavito uz Ilirsko pleme Japode, izdvojili smo nekoliko zanimljivih predmeta koje ćemo predstaviti u ova 3 dana.
Obzirom da je danas posljednji dan nastave u osnovnim i srednjim školama, te djeca napokon mogu odahnuti od školskih obaveza i posvetiti se igri i druženju, za prvi predmet u ovom predstavljanju odabrali smo dječju igračku staru oko 2700 godina.
Igračke su oduvijek bile glavno sredstvo dječje igre i zabave, ne samo one današnje već i u davnoj prošlosti, o čemu svjedoče upravo arheološki nalazi poput ovoga. Općenito, kada govorimo o arheološkim nalazima dječjih igračaka, uglavnom je riječ o predmetima nađenim unutar naselja, u kućama i oko njih, u otpadnim jamama ili, što je rjeđe, u dječjim grobovima.
U kulturi Japoda prevladavale su igračke od keramike, odnosno pečene gline koja je bila podatna za modeliranje. Upravo je jedna takva glinena minijaturna posudica pohranjena u ogulinskom muzeju izrađena dječjim ručicama, o čemu svjedoči otisak dječjeg prsta unutar posudice. Posudica je najvjerojatnije inspirirana radom odraslih, pošto je poznato da je u kulturi Japoda bila izražena podjela poslova, pri čemu su žene izrađivale uporabne predmete od gline, te očito svoja znanja prenosile i na djecu od rane dobi, što djeci vjerojatno nije predstavljalo samo učenje, već i zabavu.

Igračka datira u 7.stoljeće prije Krista, pronađena je na lokalitetu Trsište u Trošmariji i nosi inventarnu oznaku ZMOG-AHR-5.