I danas nastavljamo s prezentacijom arheološke baštine u sklopu Europskih dana arheologije 2021. a predmet koji predstavljamo je rimski nož od kovanog željeza. No, odakle rimsko oružje u ogulinskom kraju?

Naime, ogulinski je kraj bio naseljen već u pretpovijesti, prvenstveno zahvaljujući svom geografskom položaju. Putovi koji njime prolaze povezivali su Panoniju s Jadranskim morem, pa je intenzivan protok ljudi i dobara pogodovao naseljavanju čitavog ovog kraja i dodiru s različitim kulturama, o čemu svjedoče upravo mnogobrojni arheološki nalazi.

Od početka 9. do potkraj 1. st. pr. Krista, kada na to područje prodiru a potom ga i zauzimaju Rimljani, nesmetano se razvijala kultura ilirskog plemena Japoda.Nakon rimskog osvajanja glavnog japodskog grada Metuluma 35. godine prije nove ere započinje proces postepene romanizacije stanovništva. O rimskoj prisutnosti na ogulinskom području svjedoče nalazi rimskih grobova, ostataka građevina, brojni natpisi, oružja, rimskog novca i drugih predmeta.

Posebno izdvajamo rimski željezni nož koji se čuva u Arheološkoj zbirci Zavičajnog muzeja Ogulin, a koji svjedoči o borbama Japoda i Rimljana, o kojima su pisali i antički pisci.

Nož je pronađen u Čakovcu Oštarijskom, dužine je 12,6 cm i nosi oznaku ZMOG-ARH-30.