Josip Broz (1892.-1980.), kasnije predsjednik Josip Broz Tito, kao mladić je bio član, a potom i glavni tajnik komunističke partije Jugoslavije. U Drugom svjetskom ratu je bio vođa komunističkoga partizanskog pokreta otpora i tvorac političkih odluka koje će oblikovati buduću Jugoslaviju.

Zbog širenja i propagiranja komunističkih ideja u Kraljevici, priveden je zajedno s grupom primorskih komunista u zatvor Sudbenog stola u Ogulinu te je u periodu od 20. srpnja do 21. kolovoza 1927. godine boravio upravo u ćeliji br. 6, dok je protiv njega vođen istražni postupak.  Petodnevnim štrajkom glađu nedugo nakon dolaska u Ogulin prisilio je suce istražitelje da ubrzaju sudsku istragu i puste ga iz pritvora da se brani sa slobode. Na sudskoj raspravi osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, no uložio je žalbu te mu je odlukom višeg suda kazna smanjena na pet mjeseci.

U međuvremenu je u Zagrebu osuđen u tzv. „Bombaškom procesu“ na pet godina zatvora, tako da je preostali dio kazne s ogulinskog suđenja izdržavao od 15. studenog 1933. godine do 12. ožujka 1934. godine u zatvoru u Frankopanskom kaštelu.

Zanimljivo je kako ga je osudio sudac Stjepan Bakarić, otac Vladimira Bakarića, jednog od Titovih kasnijih glavnih suradnika i prijatelja.

Nedugo nakon što je 1967. godine otvoren Zavičajni muzej Ogulin a u njemu uređena zatvorska ćelija, predsjednik Josip Broz Tito došao je u posjet Ogulinu i Muzeju te se prisjetio svojih zatvorskih dana.