MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2022.

Danas, 18. svibnja, obilježava se Međunarodni dan muzeja, dan kada muzeji diljem svijeta podižu svijest javnosti o svojoj važnosti te doprinosu društvenom razvoju, komunikaciji, očuvanju baštine i edukaciji.

Ovogodišnja manifestacija obilježena je temom „Moć muzeja“, a Zavičajni muzej Ogulin pokazao je moć digitalnih inovacija u muzejskom radu još prošle godine, pokretanjem projekta „Muzej na raskrižju – pogled u prošlost Ogulina“, kojim su na gradskim ulicama ocrtani QR kodovi koji oživljavaju pojedine lokacije prikazima otprije stotinjak godina. Ove godine projekt ide dalje, te će u narednim danima biti izrađeni i novi kodovi, dok će stari biti ponešto redizajnirani, a dvojezični promo letak s mapom kodova već je otisnut.

Posjetitelji Zavičajnog muzeja Ogulin danas mogu razgledati stalni muzejski postav uz stručno muzejsko vodstvo i pogledati izložbu fotografija „Frankopanski posjedi“ amaterskog fotografa Mladena Valjka, koja će biti otvorena do 23. svibnja.

Muzej je danas najavio i besplatan ulaz svim individualnim posjetiteljima, a posjetitelja je ovih dana zaista mnogo. Podaci govore kako je s danom 17. svibnja Muzej posjetio 3 404 posjetitelja, a još gotovo 2 000 je u najavi u narednih mjesec dana. Rezultati su to koji uz bok pariraju onima iz predpandemijske 2019. godine, što posebno veseli.