Živimo u turbulentnim vremenima kada su brojne vrijednosti i predodžbe o sigurnosti kojih smo se donedavno čvrsto držali dovedene u pitanje. Zatečene valom poskupljenja energenata, namirnica i usluga, mnoge države poduzimaju ili su već poduzele mjere s ciljem kontrole rasta cijena.

U našoj rubrici već smo pisali kako je u vrijeme Drugog svjetskog rata tadašnja vlast u Hrvatskoj provodila slične mjere ograničavanja cijena, a za kršenje odredbi propisanih Uredbom o suzbijanju skupoće i nesavjesne špekulacije iz 1939. godine bile su propisane odgovarajuće kazne.

Ovog utorka donosimo presudu Kotarskog suda u Ogulinu protiv ogulinskog trgovca Mate Ceranića. Presuda je objavljena u Narodnim novinama broj 140 od 30. rujna 1941. godine, a iz teksta presude je vidljiv dio namirnica koje su u to vrijeme bile dostupne za kupnju u prodavaonicama, a za koje je g. Ceranić imao neodgovarajuće cijene. Također, zanimljivo je da je kaznu za navedeni prekršaj trebao uplatiti „u korist fonda za prehranu sirotinje Ministarstva zdravlja“.