OTVORENJE IZLOŽBE “PRISTUP SAMO POZVANI”

,

Povodom Noći muzeja 2020. Zavičajni muzej Ogulin priprema izložbu o građanskom društvenom životu u prvim desetljećima 20. stoljeća, pod nazivom “Pristup samo pozvani”.

Naime, grad Ogulin, s razvijenim građanskim duhom, imao je početkom 20. stoljeća izuzetno živopisan kulturni i društveni život koji se ogleda u postojanju brojnih društava, udruga, raznih dobrotvornih, kulturno – prosvjetnih i sportskih organizacija koje su svojim djelovanjem doprinosile “podizanju društvenosti” građana Ogulina.

Gospodarski razvoj Ogulina nakon razvojačenja Vojne krajine 1874. godine, političke i ekonomske promjene, prometna infrastruktura te razvoj školstva stvorili su temelje za kulturni i društveni razvitak. U grad dolaze činovnici, zdravstveni radnici, obrtnici raznih profila, prvi industrijalci i prosvjetni kadar. Među građanstvom se rađaju ideje o osnivanju kulturno – prosvjetnih i sportskih društava, a sve sa ciljem „podizanja društvenosti“.

Arhivsko gradivo o ovoj temi sačuvano je u fragmentima, no dovoljno je da pomogne u našem pokušaju prikaza društvenog života Ogulina početkom 20. stoljeća.

Ova izložba je prva koja će biti postavljena u novoobnovljenim izložbenim prostorima Zavičajnog muzeja Ogulin. Sadrži većinom novinske zapise, fotografije, stare razglednice, te predmete iz privatnih kolekcija ogulinskih kolekcionara i nasljednika obiteljskih vrijednosti.

Izložba će biti otvorena do 30. travnja 2020. godine, a ulaz je slobodan.